Semestertips

I Åredalen finns massor av fantastiska platser att uppleva och äventyr att ge sig ut på. Här är några tips på våra favoriter. För att enkelt hitta vanding- och cykelleder och planera vart du ska rekommenderar vi appen Trailforks. 

VINTER

Ullådalen

Vintersemester i Åre, våra bästa tips

Från Hedmans, vandra (eller ta turskidorna) på skoterleden som följer älven på andra sidan bron, bort till det stora (frysta) vattenfallet Ristafallet som liknar en gigantisk isskulptur. Ca 2.5 km enkel väg.

Uppleva norrsken i Åre? Kika på aurora forecast eller ladda ner en aurora- app för att se vilken Kp-index som råder (1-10), från Kp 3 är det värt att gå ut på kvällspromenad om det är stjärnklart (men även vid lägre Kp-index finns det chans att se norrsken). Kp 5-6 betyder chans till mycket starkt norrsken, med även röda och lila färger. På aurora appen kan man även få en indikation vilken tid som är mest troligt att se norrsken. Du behöver ta dig till en så mörk plats som möjligt, tips är att köra vägen mot Huså eller gå till bron över älven nedanför Hedmans Fjällby.

Utflykts tips: Ta dig från Edsåsdalen till restaurang Vita Renen som  ligger uppe på fjället för en god fika eller lunch. Åk längdskidor hit (ca 1 timme) eller boka skoterskjuts. I släden åker man bekvämt genom mysig fjällskog upp på fjället, turen tar ca 15 min och bokas i liftkassan i Edsåsdalen. I Edsåsdalen finns även enklare slalombackar, här är det sällan köer och perfekt för barnfamiljen! Mer info om Edsåsdalen här.

Längdskidåkning & turskidåkning. Hyr skidor här (10% rabatt för boende på Hedmans).

 • Ottsjö, Platåleden (led 260) ca 7 km. Turen går uppe på fjället med otroliga vyer!
 • Ullådalen, Åre, ca 5 km med ett fika stopp i Våffelstugan. Turen går mest över trädgränsen med fjäll i alla riktningar och ofta får man se renar.
 • Trillevallen, ta turskidorna och följ led 140 till Ytterstvallens gamla fäbod och ät en god våffla (öppet på helgerna), ta gärna med pulka till barnen då där finns en perfekt pulkabacke. Denna turen går i skogen och passar även för de lite blåsigare dagarna. Ett annat alternativ är att ta sig upp till Ripkallhöjden (led 143) med längd-eller turskidor, efter en lång uppförsbacke belönas man med en otrolig utsikt och här finns flera vindskydd att sitta i om man behöver en paus. Båda turerna är ca 10 km.

Trött på långa liftköer i Åre? Tips är att åka till Tegefjäll och Duved som tillhör Åre, men här är det oftast inte så mycket folk. Annars ligger också de små och mysiga skidområderna Trillevallen, Edsåsdalen och Huså nära. Storlien och Bydalen ligger ca en timmes körning från Hedmans och har många fina backar.

 

SOMMAR & HÖST i Åre

Ottsjö

Sommar och höst i Åre, våra bästa tips

Vandring (i fjällterräng tar man sig ca 3 km i timmen).

 • Broarna runt”, ca 8 km. Börja här på Hedmans Fjällby och gå mot Ristafallet, fortsätt till bron över älven (vid kyrkan), följ stigen på andra sidan älven tillbaka till bron som går till Hedmans.
 • Lillådammen, Åre, ca 6 km. Börja vid Fröå Gruva (Årebjörnen) och följ skyltarna upp på fjället. Här finns en fantastisk liten sjö perfekt för ett uppfriskande dopp en sommardag.
 • Ottsjö, en magiskt vacker plats med flera olika vandringsleder. Vandra upp till Kläpphögarna för en kortare tur med fin utsikt, för en heldagstur fortsätt på led 263 till Hållfjällets turiststation för lunch eller fika. Här i från kan du fortsätta upp till Hållfjällets topp annars går du samma väg tillbaka, turerna är 10 alt. 14 km. En annan favorit är Platåleden (led 260) med panaromavy över fjällvärlden och tar ca 3 timmar.
 • Välliste runt, Trillevallen, 12 km. Berget som vi ser från Hedmans är Välliste, i Trillevallen. Gå genom härlig fjällskog upp på fjället, fortsätt till toppen på berget där det är en storlagen utsikt. På vägen ner går du över hjortronmyrar, frossa i bär och glöm inte myggspray!

Mountainbike

 • Roliga timmen”, 15 km. Turen börjar på Hedmans och går förbi Undersåker, stigen fortsätter sedan över vägen och svänger tillbaka mot Hedmans. Passa på att stanna till på Fjällsätra för förfriskning eller en bit mat. –> Hitta turen med hjälp av Trailforks appen.
 • Bäverkroken”, 11 km med start i Vallbo (kör mot Vålådalen), relativt lätt cykling. Passa på att ta ett dopp i Ottsjö påvägen hem!
 • Våfflan”, från Copperhill i Björnen och ner till E14, shuttle eller bra kondition behövs för att ta sig till start/mål. Detta är en oroligt bra byggd led med grymt flyt, endel branta stenpartier och tekniska bitar. Cykla ej när det är blött.

Rid Islandshästar i Åre, rid på fjället med Huså Åreskutans fjällridning. Huså ligger ca 30 km från Hedmans, på baksidan av berget Åreskutan, en liten fjällby vid foten av berget vid sjön Kallsjön.

Bada

 • Ottsjö, följ Vålådalsvägen och parkera efter bron där du ser sjön.
 • Nulltjärn, Vålådalen
 • Åresjön
 • Fröåtjärn, Årebjörnen

Paddla

 • Ottsjö
 • Åresjön
 • Enafors- Handöl alternativt Ånn. Kör mot Norge i ungefär en timme till Ånn där du kan hyra kanoter, kör sedan vidare till Enafors där du startar turen och paddla tillbaka till Ånn (alternativt Handöl om ni kört en bil dit). En riktig favorit för ett heldagsäventyr i fantastisk natur.

Fiske i Åre: Indalsälven, från Tegeforsen till Prästfallet. Från Hedmans är det bara några minuters promenad ner till älven. Köp Fiskekort här.

Dagsturer runt Åre

 • Tännforsen vattenfall
 • Ristafallet, vattenfall
 • Fröå Gruva. Gå en guidad tur runt gruvområdet, ät god mat eller fika på Bergstugan, vandra till Lillådammen eller Byxtjärn.

 

⛷️ Hyr kläder och utrustning här