Semestertips

I Åredalen finns massor av fantastiska platser att uppleva och äventyr att ge sig ut på. Här är några tips på våra favoriter. 

VINTER

Ullådalen

Vintersemester i Åre, våra bästa tips

Från Hedmans, vandra (eller ta turskidorna) till det stora vattenfallet Ristafallet. Ca 2.5 km enkel väg. Gå ner till älven och över bron, sedan följ skoterleden öster ut.

Uppleva norrsken i Åre? Kika på aurora forecast eller ladda ner en aurora- app för att se vilken Kp-index som råder (1-10), från Kp 3 är det värt att gå ut på kvällspromenad om det är stjärnklart (men även vid lägre Kp-index finns det chans att se norrsken). Kp 5-6 betyder chans till mycket starkt norrsken, med även röda och lila färger. På aurora appen kan man även få en indikation vilken tid som är mest troligt att se norrsken. Du behöver ta dig till en så mörk plats som möjligt, tips är att köra vägen mot Huså eller gå till bron över älven nedanför Hedmans Fjällby.

Utflykts tips: Ta dig från Edsåsdalen till restaurang Vita Renen som  ligger uppe på fjället för en god fika eller lunch. Här uppe finns även en lift som tar dig nästan hela vägen upp till toppen av Renfjället. Åka längdskidor till Vita Renen tar ca 1 timme, eller boka skoterskjuts. I släden åker man bekvämt genom mysig fjällskog upp på fjället, turen tar ca 15 min och bokas i liftkassan i Edsåsdalen. I Edsåsdalen finns även enklare slalombackar, här är det sällan köer och perfekt för barnfamiljen! Mer info om Edsåsdalen här.

Längdskidåkning & turskidåkning. Hyr skidor här (10% rabatt för boende på Hedmans).

 • Ottsjö, Platåleden (led 260) ca 7 km. Turen går uppe på fjället med otroliga vyer!
 • Ullådalen, Åre, ca 5 km med ett fika stopp i Våffelstugan. Turen går mest över trädgränsen med fjäll i alla riktningar och ofta får man se renar.
 • Trillevallen, ta turskidorna och följ led 140 till Ytterstvallens gamla fäbod och ät en god våffla (öppet på helgerna). Denna turen går i skogen och passar även för de lite blåsigare dagarna. Ett annat alternativ är att ta sig upp till Ripkallhöjden (led 143) med längd-eller turskidor, efter en lång uppförsbacke belönas man med en otrolig utsikt och här finns flera vindskydd att sitta i om man behöver en paus. Båda turerna är ca 10 km tur och retur.

Trött på långa liftköer i Åre? Tips är att åka till Tegefjäll och Duved som tillhör Åre, men här är det oftast inte så mycket folk. Annars ligger också de små och mysiga skidområderna Trillevallen, Edsåsdalen och Huså nära. Skidorterna Storlien och Bydalen ligger ca en timmes körning från Hedmans.

 

SOMMAR & HÖST i Åre

Ottsjö

Sommar och höst i Åre, våra bästa tips.

För att enkelt hitta vandings- och cykelleder rekommenderar vi appen Trailforks.

Vandring (i fjällterräng tar man sig ca 3 km i timmen).

 • Broarna runt”, ca 8 km. Börja på Hedmans Fjällby och gå mot Ristafallet, direkt vänster efter järnvägstunneln. Fortsätt till bron över älven, följ sedan stigen på andra sidan älven tillbaka till bron som går mot Hedmans. Missa inte att gå ner till Ristafallet även på denna sidan älven!
 • Lillådammen, Åre, ca 6 km. Börja vid Fröå Gruva (Årebjörnen) och följ skyltarna upp på fjället. Här finns en fantastisk liten sjö perfekt för ett uppfriskande dopp en sommardag. För en lite kortare tur välj Byxtjärn, start är samma led som mot Lillådammen.
 • Ottsjö, en magiskt vacker plats med flera olika vandringsleder. Vandra upp till Kläpphögarna för en kortare tur med fin utsikt, för en heldagstur fortsätt på led 263 till Hållfjällets turiststation för lunch eller fika. Här i från kan du fortsätta upp till Hållfjällets topp annars går du samma väg tillbaka, turerna är 10 alt. 14 km. En annan favorit är Platåleden (led 260) med panaromavy över fjällvärlden och tar ca 3 timmar.
 • Välliste runt, Trillevallen, 12 km. Berget som vi ser från Hedmans är Välliste. Gå genom härlig fjällskog upp på fjället, fortsätt till toppen på berget där det är en storlagen utsikt. På vägen ner går du över hjortronmyrar, frossa i bär och glöm inte myggspray!

Mountainbike

 • Roliga timmen”, 15 km. Turen börjar på Hedmans och går förbi Undersåker, stigen fortsätter sedan över vägen och svänger tillbaka mot Hedmans. Passa på att stanna till på Fjällsätra för förfriskning eller en bit mat. –> Hitta turen med hjälp av Trailforks appen.
 • Bäverkroken”, (kör mot Vålådalen) turen är ca 11 km med start i Vallbo eller Fångamon , relativt lätt cykling. Tips är att ta en avstickare ner till Ottsjö, vid Fångamon följ led 280 (Södra Ridvadsrundan) ner till sjön för ett dopp.
 • Våfflan”, från Copperhill i Björnen och ner till E14, shuttle eller bra kondition behövs för att ta sig till start/mål. Detta är en oroligt bra byggd led med grymt flyt, endel branta stenpartier och tekniska bitar. Cykla ej när det är blött.

Rid Islandshästar i Åre, rid på fjället med Huså Åreskutans fjällridning. Huså ligger ca 30 km från Hedmans, på baksidan av berget Åreskutan, en liten fjällby vid foten av berget vid Kallsjön.

Bada

 • Ottsjö
 • Nulltjärn, Vålådalen
 • Hensjön, Edsåsdalen
 • Fröåtjärn, Årebjörnen

Paddla

 • Ottsjö
 • Åresjön
 • Enafors- Handöl alternativt Ånn. Kör mot Norge i ungefär en timme till Ånn där du kan hyra kanoter, kör sedan vidare till Enafors där du startar turen och paddla medströms tillbaka till Ånn (alternativt Handöl om ni kört en bil dit). En riktig favorit för ett heldagsäventyr i fantastisk natur. Olämplig vid blåsigt väder.

Fiske i Åre: Indalsälven, från Tegeforsen till Prästfallet. Från Hedmans är det bara några minuters promenad ner till älven. Köp Fiskekort här.

 

⛷️ Hyr kläder och utrustning här